Türkiye, Şengal’de sivil bir hastaneyi vurduğu için ‘insanlık suçu’ nedeniyle Birleşmiş Milletler’e şikayet edildi

DünyaGündem

Türk hava kuvvetleri tarafından Irak sınırları içerisinde düzenlenen saldırılarda bir sivil hastanenin vurulduğu BM’de resmen gündeme getirildi. Türkiye, 2021’de Şengal’de bir sağlık merkezini vurduğu iddiasıyla Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne şikayet edildi.

Türkiye’nin hava saldırılarının Şengal’de bir sivil hastaneyi vurduğu ve 8 sivili öldürdüğü iddiasıyla Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne resmi şikayette bulunuldu.

Bu vesileyle BM İnsan Hakları Konseyi’ne ilk kez Türkiye’nin Ezidilere hava saldırısı düzenlediği ile ilgili bir şikayette bulunulmuş oldu. Saldırının 17 Ağustos 2021’de Şengal’deki Sekiniye Sağlık Merkezi’ni yok ettiği ve en az 20 kişiyi yaraladığı belirtiliyor.

T24’ün haberine göre suçlamayı gündeme saldırıdan sağ kurtulduklarını veya görgü tanığı olduklarını belirten dört kişi getirdi. İddia sahipleri, Türkiye’nin saldırıyı etkili bir şekilde de soruşturamadığını ifade etti. Şikayetin geçen hafta BM’ye sunulduğu ve hazırlanmasının iki yıl sürdüğü ifade edildi.

Türkiye, hava saldırısının ”PKK ve onunla bağlantılı Şengal Direniş Birlikleri’ne yönelik olduğunu” belirtmişti. Şengal Direniş Birlikleri ise PKK ile bağlantılı olduğunu kabul etmiyor.

Birleşmiş Milletler’e sunulan şikayette hastanenin sivil bölgede bulunduğu ve silahlı Şengal Direniş Birlikleri üyeleri tarafından korunmadığı ifade edildi.

Şikayet kabul edilirse Türkiye’nin tazminat ödemesi ve benzer saldırıların tekrarlanmayacağına dair garanti vermesi gerekebilir.

İlginizi Çekebilir

İHD’nin Türkiye Cezaevleri Hak İzleme Raporu açıklandı
Medvedev: Ukrayna’nın karşı saldırısı başarılı olursa nükleer silah kullanmak zorunda kalırız

Öne Çıkanlar