Cameron: Gazze’ye insani yardımın engellenmesi bizi endişelendiriyor

DünyaGündem

🔴 İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Gazze’ye yardımların engellenmesi konusunun endişe verici olmaya devam ettiğini söyledi.

Cameron, İngiltere’deki Yabancı Basın Derneğinin (FPA) etkinliğinde ülkedeki yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Hala İsrail’in uluslararası hukuku ihlal etmiş olabileceği endişesi taşıyor musunuz?” ve “Uluslararası hukuk ve bu tür eylemlerin etik sonuçları bağlamında baktığınızda İsrail’e silah satışlarını nasıl savunuyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Cameron, İngiltere’nin bir ülkeye silah satarken yürüttüğü süreçleri anlattı.

Satış öncesi bir ülkenin uluslararası hukuka uygun hareket etme taahhüdünün incelendiğine işaret eden Cameron, “Detaylı bir yasal süreç yürütüyoruz. Ardından bize verilen yasal tavsiyeler üzerine karar vermemiz gerekiyor. Bu tavsiyelerle tutarlı olmalıyız. Mevcut İngiliz şirketlerinin İsrail’e silah satma lisanslarını kullanmaya devam etme kararı aldığımız her seferinde bu süreci yaşıyoruz.” dedi.

İsrail’in silahlarının yüzde 1’inden azını İngiltere’den aldığını öne süren Cameron, “Bu süreci geçersiz kılmak tamamen siyasi bir karar olur. Bunun doğru bir siyasi karar olacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Cameron, İsrail’e silah satışının durdurulmasına yönelik çağrılardan günler sonra İran’ın İsrail’e saldırı düzenlediğini de hatırlatarak, şunları söyledi:

“Yaşananları yakından takip ediyoruz. Bizi aslında Gazze’ye insani yardım akışının engellenmesi endişelendiriyor. Benim bu görevdeki en önemli vazifelerimden biri İsrail’e Kerem Şalom Sınır Kapısını açmak, Usdud (Aşdod) limanını açmak, gerçek bir çatışmasızlık alanı oluşturmak ve Gazze’ye giren tırların miktarını artırmak konusunda mümkün olduğunca fazla baskı yapmak.”

Cameron, silah ihracatı konusunda kuralların yeterince açık olduğunu vurguladı.

 

/Ajans/

İlginizi Çekebilir

G7: Rusya’nın dondurulan parasından Ukrayna’ya 50 milyar dolar kredi verilecek
Ali Emre Malatyalı: İkili yönetimin ilk günlerinde Özgür Özel

Öne Çıkanlar