New York valisinin eski yardımcısı Çin ajanı olmakla suçlanıyor

DünyaGündem

New York valisi Kathy Hochul’un eski yardımcısı, Çin devleti adına ajan faaliyetlerinde bulunmaktan dolayı gözaltına alındı. 

41 yaşındaki Linda Sun, federal bir iddianamede, 14 yıllık eyalet hükümeti kariyeri boyunca milyonlarca dolar karşılığında Çin’in “emri, talimatı veya talebi üzerine hareket ettiği” iddia ediliyor. Kocası Christopher Hu’nun da Çin ajanı olduğu iddia ediliyor.

BBC Word’te yer alan habere göre çift, FBI soruşturması kapsamında Long Island’da bulunan 3,5 milyon dolar değerindeki evlerinde Salı günü tutuklandı. 

 Sun, 2021 yılında vali olan Hochul’un ofisinde “uygunsuz davranış kanıtı”  bulması  ve bunu yetkililere bildirmesinin ardından yaklaşık iki yıl önce görevden alınmıştı.

Çiftin, Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası’nı ihlal etme, vize dolandırıcılığı, yabancıları ülkeye getirme ve kara para aklama komplosu gibi suçlamalarla Brooklyn federal mahkemesinde yargılanması bekleniyor.

Savcılar, Bayan Sun’ın “Çin hükümetinin gizli bir ajanı” olarak hareket ettiğini, kocasının ise “kişisel çıkar için milyonlarca dolar rüşvet transferini kolaylaştırdığını” iddia ediyorlar.

Tayvan hükümet temsilcilerinin New York yetkilileriyle görüşmesini engellediği, Çinli yetkililere yönelik izinsiz ABD’ye davet mektupları sağladığı ve devlet yetkililerinin Çin hakkındaki mesajlarını değiştirdiği iddia ediliyor.

FBI’ın geçici yardımcı müdürü Christie Curtis, Sun’ın “Çin gündemini gizlice desteklemek için konumunu kullandığını” ve “ülkemizin ulusal güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini” söyledi.

Savcılar, bu hizmetlere karşılık Sun’a milyonlarca dolar değerinde ödeme yapıldığını iddia ediyor. Ayrıca gösteri biletleri, seyahat ayrıcalıkları ve iddianameye göre Nanjing usulü tuzlu ördek yemekleri de dahil olmak üzere bir çok başlık iddiname de yer alıyor.  

İddianamede çiftin, aralarında Ferrari spor otomobil ve Hawaii ile New York’ta gayrimenkullerin de bulunduğu lüks ürünler satın bir yerde yüklü miktarda para akladığı belirtiliyor.

ABD Savcısı Breon Peace, “Yasadışı düzen, sanığın ailesini milyonlarca dolar zenginleştirdi” diyor.

İddianamede, Hu’nun New York’ta deniz ürünleri ihracatçısı, şarap mağazası ve finansal danışmanlık şirketi de dahil olmak üzere çeşitli işletmeler işlettiği ve sıklıkla Çin hükümetinin yetkili bir nakliye acentesiyle çalıştığı da yer alıyor. 

Sun, 2012’den bu yana eyaletin yürütme organında ve devlet kurumlarında birden fazla üst düzey görevde bulunmuş ve 2023’te görevden alınmadan önce yaklaşık bir yıl boyunca Hochul’un özel kalem müdür yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Valilik ofisi, Sun’ın başlangıçta Andrew Cuomo’nun önceki yönetimi tarafından istihdam edildiğini, Cuomo’nun Ağustos 2021’de cinsel taciz iddiaları nedeniyle istifa ettiğini belirtiler.

BBC’ye konuşan bir sözcü, “Bu kişi, on yıldan fazla bir süre önce yürütme kurulu tarafından işe alındı” dedi.

“Uygunsuz davranışa dair kanıtlar bulduktan sonra Mart 2023’te işine son verdik, eylemlerini derhal kolluk kuvvetlerine bildirdik ve bu süreç boyunca kolluk kuvvetlerine yardımcı olduk.”

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Lviv Belediye Başkanı: Rus füze saldırısında 7 kişi hayatını kaybetti
DEM Parti: 4 -12 Eylül 2015’te Cizre’de İnsanlık Suçu İşlendi! 

Öne Çıkanlar