Almanya: Sürekli oy kaybeden Yeşiller’i zor günler bekliyor

DünyaGündem

🔴Brandenburg eyaletinde Pazar günü yapılan seçimlerde Yeşiller barajı aşamadı ve büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Brandenburg seçimlerinde SPD yüzde 30,9 oy alarak birinci, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 29,2 ile yarışı ikinci tamamladı.

Almanya’da yeni kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) adlı sol popülist parti ise eyalette katıldığı ilk seçimde yüzde 13,5 oy alarak üçüncü oldu.

Bir önceki seçimlere kıyasla yüzde 3,5 civarında oy kaybeden eyalet hükümetinin koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) de BSW’nin arkasında kalarak yüzde 12,1 oy alabildi.

En büyük hayal kırıklığını yaşayan, eyalet hükümetinin bir diğer ortağı Yeşiller oldu. Önceki seçime göre yüzde 6’dan fazla oy kaybeden Yeşiller yüzde 4,1 oy alabildi. Bu sonuçla yüzde 5’lik barajın altında kalan parti, eyalet meclisine doğrudan vekil de gönderemedi. Parti, bu sonuçla birlikle eyaletteki koalisyona devam edemeyecek.

Brandenburg’tan önce 1 Eylül’de yapılan Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde koalisyon partileri oy kaybetmiş, aşırı sağcı AfD ise dikkat çekici oranda destek bulmuştu.

AfD, Thüringen’de yüzde 32 ile birinci, Saksonya’da da yüzde 30’la ikinci olmuştu.

AfD, koalisyon partileri SPD, Yeşiller ve FDP’nin oylarının toplamının iki katından fazla oy toplamıştı.

Yeşiller’in Brandenburg’daki seçim sonucunun parti için ağır bir darbe olduğunu yazan Spiegel, Yeşiller’deki dramatik oy kaybının devam etmesi nedeniyle partiyi zor günlerin beklediğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

Diyarbakır: Zarokistan kreşi için müfettiş görevlendirildi
Macron: Yeni bir dünya düzeni inşa edilmelidir

Öne Çıkanlar