Singapur’daki eski bakan hediye kabul ettiği için hapse girdi

DünyaGündem

Singapur hükümetinde daha önce üst düzey bir bakan olan Subramaniam Iswaran, dikkat çekici bir davada 12 ay hapis cezasına çarptırıldı.

62 yaşındaki Iswaran, kamu görevi sırasında değeri 403.000 Singapur dolarından fazla olan hediyeleri kabul etme ve adaletin gerçekleşmesini engelleme suçunu kabul etti.

Hediyeler arasında Formula 1 Grand Prix’sine bilet, Brompton T-line bisiklet, alkol ve özel jetle seyahat imkânı yer alıyor.

Singapur Yüksek Mahkemesi’ndeki davaya bakan Yargıç Vincent Hoong, eski ulaştırma bakanının suçlarının yetkiyi kötüye kullanma olduğunu ve insanların kamu kurumlarına olan güvenini zedelediğini vurguladı.

Yargıç Hoong, “Başbakana yazdığı mektupta (suçlamaları) reddettiğini ve beraat edeceğine dair güçlü inancını dile getirdiğini” söyledi:

“Bu nedenle bunların onun pişmanlığının göstergesi olduğunu kabul etmekte zorluk çekiyorum.”

Iswaran 7 Ekim’de cezaevine teslim edilecek.

Cezasını, Singapur’daki ölüm cezası mahkumlarının tutulduğu Changi hapishanesinde çekecek. Buradaki hücrelerde vantilatör bulunmuyor ve mahkumların çoğu yatak yerine hasır üzerinde uyuyor.

Yaklaşık 50 yıldır Singapur’da yargılanan ilk siyasi isim oldu.

Ülke, tertemiz imajı ve yolsuzluktan uzak olmasıyla övünüyor. Ancak bu imaj ve iktidardaki Halkın Eylem Partisi’nin itibarı, Iswaran’ın davası sonucunda darbe aldı.

Milletvekilleri, bazı bakanların 1 milyon S$’dan fazla kazanmasıyla dünyanın en yüksek maaşlıları arasında yer alıyor. Liderler, bu yüksek maaşları yolsuzlukla mücadele ettiğini söyleyerek haklı çıkarıyorlar.

Bakanlar, hükümete piyasa değerini ödemedikçe aldıkları hediyeleri saklayamazlar ve iş ilişkisi içinde oldukları kişilerden aldıkları her türlü hediyeyi beyan etmek zorundadırlar.

Singapur Üniversitesi’nde hukuk doçenti olan Eugene Tan, “Bu, hizmet yılları düşünüldüğünde önemli bir miktar değil, ancak maaşıyla bunu yapmayabilirdi” dedi.

“Sanırım kamuoyu, mahkemenin bu tür davranışlara karşı sıfır tolerans göstermesini bekliyordu.”

Iswaran’ın savunma ekibi, yargıcın hapis cezasını gerekli görmesi halinde sekiz hafta talep etmişti. Avukatı, suçlamaların bir güç suistimali olmadığını ve hükümeti dezavantajlı duruma düşürmediğini savundu.

Savcılar ise Iswaran’ın “hediyeleri pasif bir şekilde kabul eden biri olmaktan öte bir tavır takındığını” belirterek, altı ila yedi ay hapis cezası talep etti.

Başsavcı Yardımcısı Tai Wei Shyong, “Kamu görevlileri böyle bir durumda önemli miktarda hediye kabul edebilirse, uzun vadede hükümetin tarafsızlığına ve dürüstlüğüne olan kamu güveni ciddi şekilde zedelenecektir” dedi.

“Bu tür eylemlerin cezalandırılmaması, bu tür eylemlerin hoşgörüyle karşılandığına dair bir sinyal verecektir.”

Yargıç Hoong, Perşembe günü yaptığı açıklamada, yüksek mevkilerde bulunanların kamu çıkarı üzerinde özellikle büyük bir etkiye sahip olduğunu belirtti.

“Bu tür kişiler, kamu görevlilerinin yüksek dürüstlük standartlarına uygun şekilde davranmaları konusunda tonu belirler ve parasal çıkarlar yoluyla etkilenebilecekleri algısına kapılmamaları beklenmelidir” dedi.

Geçtiğimiz yıldan önce, büyük bir yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya kalan bir politikacının en son vakası, 1986’da ulusal kalkınma bakanı Teh Cheang Wan’ın rüşvet almaktan soruşturulmasıydı. Suçlanmadan önce kendi canına kıymıştı.

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

İYİ Parti Cizre İlçe Başkanı ve ilçe yönetimi istifa etti
Avrupa Birliği, Macaristan’ı Adalet Divanına sevk etti

Öne Çıkanlar