İzlenim: Savaştan 50 yıl sonra Vietnam’ın dönüşü

Gündem

Ülkenin büyük bir bölümünü harabeye çeviren yıkıcı savaşın üzerinden neredeyse 50 yıl geçti. Yarım yüzyıl sonra, Vietnam Asya’nın en popüler yerlerinden biri olarak ortaya çıktı.

BBC’den Lynn Brown Vietnam’ın ‘’geri’’ dönüşünü yazdı. 

Nisan 2025, Saygon hükümetinin Kuzey Vietnam güçlerine teslim olmasıyla on yıllardır süren Vietnam Savaşı sonlandı. Şimdi 50. yıl dönümü. Birçok açıdan, ulus hala bu karanlık zamanların insanları üzerindeki kalıcı etkilerle boğuşmaktadır. Ancak, yeni nesil Vietnam vatandaşları artık ülkenin savaşla parçalanmış geçmişini geride bırakmak ve bunun yerine ülkenin güzelliğini ve eşsiz kültürel mirasını dünyaya göstermek için çalışmaktadır .

Ülkenin turistlere ilk açıldığı 1997 yılından bu yana Vietnam, Güneydoğu Asya’nın en popüler yerlerinden biri haline geldi. Leziz sokak yemeği pazarları, canlı şehirleri, Fransız sömürge mimarisinin benzersiz karışımı ve yemyeşil ormanlardan engebeli zirvelere kadar çarpıcı doğal manzaralarıyla ünlü olan ülke, şu anda yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor ve rekor kıracağı bir yıla doğru ilerliyor .

BBC’nin The Travel Show programının son bölümünde  , Vietnam asıllı Amerikalı sunucu William Lee Adams, annesinin memleketiyle yeniden bağ kurmak ve kardeşinin küllerini ailesinin bir mezarlığının bulunduğu hareketli metropol Ho Chi Minh City’ye bırakmak için duygusal bir yolculuğa çıkıyor.

Birçok açıdan, Saygon 1960’larda ve 70’lerde Vietnam Savaşı’nın merkez üssüydü. Çünkü bölgedeki ABD askeri operasyonlarının karargahı olarak hizmet ediyordu. Ancak, şehrin tarihi bu çatışmadan en az 300 yıl öncesine kadar uzanıyor. Ve geçmişi, bu dokuz milyonluk metropolde bulunan süslü tapınaklar ve pagodalar, canlı gece pazarları ve Asya ve Avrupa etkilerinin karışımında yansıtılıyor.

Vietnam’ın büyük bir bölümünde olduğu gibi, Ho Chi Minh Şehri’ne seyahat edenler için yemek büyük bir çekim noktasıdır. 

Tarihi Bến Thành Pazarı gibi yerlerde bulunan bot chien (papaya, arpacık soğanı ve yeşil soğanla servis edilen tavada kızartılmış pirinç unu kekleri) gibi sokak yemekleri popülerdir ve Michelin yıldızlı Akuna gibi daha lüks restoranlar da öyledir:

Tur rehberi ve içerik yaratıcısı Lylla Travel Show’a “Pazar ve genel olarak yemek, Vietnam kültürünün kalbi gibidir, Yemek bu kadar önemlidir” diyor. 

Pazarların ötesinde, Ho Chi Minh Şehri Vietnam, Fransız ve uluslararası etkilerin bir karışımıdır. 1898’de açılan süslü Fransız yapımı Saygon Opera Binası, şehrin sömürge geçmişinin bir hatırlatıcısı olarak dururken, daha çağdaş Lotus Galerisi (şehrin ilk özel sanat galerilerinden biri) modern Vietnam ve diğer Güney Doğu Asyalı sanatçıların eserlerini sergiliyor.

Ho Chi Minh şehrinde çok fazla bahsedilmeyen bir şey silahlı çatışmadır. Aslında, birçok yerel halk burada yerel olarak “Amerikan Savaşı” olarak bilinen şey hakkında konuşmaktan çekiniyor.

“Resmi bakış açısı, ‘savaşı kazandık, bu yüzden travma yok’ şeklindedir,” diyor Vietnamlı yazar Nguyễn Phan Quế Mai: 

 “Bu yüzden gizli travmayı belgeleme ihtiyacı hissettim… ki bu bir kenara itilmiş, kabul edilmemiş.”

Yine de, ziyaretçilerin savaşın şehir ve çevresindeki kırsal kesim üzerindeki etkisini öğrenmek için gidebilecekleri birkaç yer var. Savaş Kalıntıları Müzesi önemli eserleri koruyor ve ziyaretçileri savaşın sonuçları hakkında bilgilendiriyor, Chu Chi tünelleri ise Vietnam askerlerinin çatışma sırasında katlandığı zorlukları sergiliyor.

Ho Chi Minh Şehri, ülkenin kuzey kısmına genellikle “Yeniden Birleşme Ekspresi” olarak adlandırılan Kuzey-Güney Demiryolu ile bağlıdır . İlk olarak 1899’da inşa edilen ve Ho Chi Minh Şehri’nden Hanoi’ye tek bir hat üzerinde 1.700 km’den fazla yol kat eden tren, Vietnam Savaşı sırasında ülkenin komünist kuzeyi ile ABD kontrolündeki güneyi arasındaki önemli bağlantıları kesmek için birkaç kez bombalandı. 

Bugün, bu yolculuk, Nha Trang plajlarının nefes kesici mavi sularından ve Annamite Sıradağları’nın ormanlarından geçerken ülkenin en güzel manzaralarından bazılarını görmenin harika bir yoludur. Tren ayrıca, son varış noktası olan tarihi başkent Hanoi’ye ulaşmadan önce Da Nang ve Hoi An gibi birkaç popüler turistik kasabada da duruyor..

Bir zamanlar komünist kuzeyin başkenti olan Hanoi, 1009 yılında Ly Hanedanlığı için imparatorluk şehri olarak kuruldu . 1873’ten başlayarak şehir, Fransız kontrolündeki koloninin başkenti olarak hizmet verdi ve bugün hala Vietnam’ın başkenti olmaya devam ediyor. Şehrin çeşitli geçmişi, özellikle Vietnam ve Fransız sömürge mimarisinin karışımı olan Eski Mahallesi olmak üzere mimarisine yansıyor.

Hanoi’nin uluslararası geçmişine derinlemesine bir dalış yapmak için, 7. yüzyıla dayanan Unesco Dünya Mirası alanı olan  Thang Long İmparatorluk Kalesi’ni ziyaret edin. Site, Vietnam’ın yaklaşık 1.300 yıllık geçmişini kapsayan rehberli turlar sunmaktadır.

Hanoi, Vietnam’ın yasama başkenti olmasının yanı sıra ülkenin kültürel başkenti olarak da kabul edilir. Gelişen bir sanat ve eğitim sahnesine ev sahipliği yapıyor. Örneğin, şu anda Edebiyat Tapınağı olarak bilinen yer bir zamanlar Vietnam’ın ilk üniversitesi olarak hizmet vermiştir. Öğrenciler hala iyi notlar için dua etmek üzere buraya gitmektedir. Şehir ayrıca Vietnam Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ve Hanoi Stüdyo Galerisi gibi çağdaş sanat galerileri ve müzelerine de ev sahipliği yapmaktadır .

Ülkenin en büyük ve en eski pazarlarından biri olan Dong Xuan’a uğramadan Hanoi’ye yapılan hiçbir ziyaret tamamlanmış sayılmaz. Burası, yerel halkın ve dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerin yerel sote yemekleri, hediyelik eşyalar, baharatlar ve hatta evcil hayvanlar satın almak için geldiği iki katlı bir topluluk merkezidir.

Adams yolculuğunun sonunda “Vietnam’a her gittiğimde ‘bir şey artık tamamlandı’ hissiyatı yaşadım,” dedi:

 “Ama ben bu yolculuğu aslında yeni bir sayfanın açılması olarak görüyorum.”

/BBC/

İlginizi Çekebilir

Gallant: Lübnan’daki kara saldırılarıyla Hizbullah’ı yok ettik
İsrail’den Gazze ve Lübnan’a yeni saldırılar: 87 Filistinli hayatını kaybetti

Öne Çıkanlar