Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ile ateşkes ve müzakere sürecine değinerek, İsrail’in süreci sabote etme ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Antalya Diplomasi Forumu’nun açılış oturumunda açıklamalarda bulundu.
Konuşmasına “Tarihin, kültürün ve diplomasinin şehri Antalya’ya hoş geldiniz. Öncelikle çarşamba günü Kahramanmaraş’ta yaşadığımız acı olayın ardından arayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Rabbim kimseye böyle acılar yaşatmasın. Küresel bir markaya dönüşen Antalya Diplomasi Forumu’nu organize eden Dışişleri Bakanlığımıza ve Antalya Milletvekilimiz Mevlüt Çavuşoğlu’na tebriklerimi iletiyorum. Türkiye olarak ADF’yi diplomatik temas kavramının içine hapsetmiyoruz; insanlığın hangi değerler etrafında buluşabileceğine dair derinlikli istişarelerin yapıldığı bir platform olarak görüyoruz.” diye başlayan Erdoğan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, dünya genelindeki mevcut durumu değerlendirerek, “İnsanlık ailesi olarak içinden geçtiğimiz dönemi doğru okumamız şarttır. Uluslararası sistemde yaşanan şartları yalnızca güç dengelerindeki değişimle açıklamak, bizi meselenin özünde uzaklaştıracaktır. Ciddi ve tehlikeli bir eşikte olduğumuz görülüyor” dedi.
Gazze’deki duruma da değinen Erdoğan, “7 Ekim sonrası Gazze’ye bakmak yeterli. Gazze’de 70 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, yaralananların sayısı 172 bini geçti. Ateşkese rağmen 754 Filistinli şehit oldu. Eğer bir sistem, masum bebekleri koruyamıyorsa, sivillerin toplu şekilde hedef alınmasının önüne geçemiyorsa bu yapısal bir çürümedir” ifadelerini kullandı.
İran ile sağlanan geçici ateşkesi değerlendiren Erdoğan, “Pakistan sayesinde ilan edilen 15 günlük ateşkesten memnuniyet duyuyoruz. Barışa giden en kestirme yol, yapıcı diyalog ve diplomasi” diyerek, İsrail’in müzakere sürecini dinamitlemesine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
Hürmüz Boğazı’nın ticari gemilere açık olması gerektiğini belirten Erdoğan, “Körfez ülkelerinin açık denizlere erişim hakkı kısıtlanmamalıdır” dedi.
Erdoğan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin, tarafların istekli olması halinde liderler zirvesi dahil doğrudan müzakerelerin devamında kolaylaştırıcı adımları desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, Suriye’de huzurun, istikrarın ve normalleşmenin güçlendirilmesinin bölgenin geleceği için hayati önemde olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, AB’ye tam üyelik hedefinin sürdüğünü ve kurucu önderlerin vizyonuna sahip çıkmasını beklediklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Barış, istikrar ve adalet yalnızca güçte değil, aynı zamanda dayanışmada yaşanmıştır. Savaş karşısında barış ve insanlık cephesini ne kadar güçlendirirsek, yarınlarımıza o kadar güvenli bakabiliriz” diyerek, Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yeni dayanışma zemininin kurulmasına katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.
/Kaynak: İlke Tv/











