Bolivya’da kötüleşen ekonomik koşullara karşı düzenlenen protestolar ikinci haftasına girerken, polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Ülke genelinde 32 noktada yollar kapatılırken, olaylarda gözaltına alınanların sayısı 120’ye çıktı.
Bolivya’da yaşanan yakıt tedarik sorunlarını, yüksek enflasyonu, dolar kıtlığını, özelleştirmeleri, uluslararası şirketlerin yağmasını ve ekonomik zorlukları karşı eylemler iki haftadır sürüyor. Devlet Başkanı Rodrigo Paz’ın istifasını talep eden göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. La Paz’da çıkan olaylarda 63 kişinin daha gözaltına alınmasıyla toplam gözaltı sayısı 120’ye yükseldi.
Eylemciler hükümet binalarına yürümek isterken kitleye polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Olaylar sırasında üst düzey devlet yetkilileri ile milletvekilleri yoğun güvenlik önlemleri altında binalardan tahliye edildi.
Polis Müdürü Mirko Sokol, gösteriler sırasında 11 polisin yaralandığını açıkladı. Sokol, olaylardan Bolivya İşçi Merkezi (COB) lideri Mario Argollo’nun sorumlu tutulduğunu ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.
Ülke genelinde 32 noktada yol kapatma eyleminin sürdürdüğü bildirildi. Gösterilere, eski Devlet Başkanı Evo Morales yanlılarının da destek verdiği belirtildi.
Morales, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada göstericilerle dayanışma içinde olduğunu ifade ederek, “Hükümet, neoliberal modele ve sömürgeci devlete karşı gösteri yapan binlerce Bolivyalıyı askeri ve polis güçleriyle baskı altına alıyor” dedi.
Bolivya İşçi Merkezi ve öğretmenler maaş artışı talep ederken, köylüler akaryakıt tedarikinin sağlanmasını istiyor. Madencilik sektöründekiler ise yeni maden arama alanlarına erişim için hükümetle bağımsız görüşmeler yürütüyor.
Son günlerde çatışmaların büyümesiyle birlikte birçok sektör, Meclis’te çoğunluğu bulunmayan Devlet Başkanı Paz’ın istifasını talep etmeye başlamıştı.
Paz hükümeti, protestoların yoğunlaştığı El Alto kentindeki bazı işçi grupları ve öğretmenlerle anlaşmaya vardığını açıklasa da Bolivya İşçi Merkezi (COB), üyelerine eylemleri ve hükümet üzerindeki baskıyı artırma çağrısı yaptı.
Hükümet, olaylardan hakkında yakalama kararı bulunan eski Devlet Başkanı Evo Morales’i sorumlu tutuyor.
/Kaynak: Ajans/









